10 tajni sretnih parova

Svi imamo u svom okruženju neki par kojem mnogo zavidimo. Otkrivamo vam 10 tajni sretnih parova koji održavaju svoju ljubav kao glavni prioritet u životu.

Iako se neki sa tim ne slažu, bitno je da provodite dosta vremena zajedno.

1) UŽIVAJU JEDNO U DRUGOM

To je tako jednostavno. Sretni parovi vole da provode vrijeme zajedno, da razgovaraju i da rade razne stvari u paru. Nekadašnji Bitls, Ringo Star, otkrio je tajnu svog braka sa suprugom Barbarom, a koji traje više od 3 decenije:

-Imam mnogo sreće što ona želi da me trpi. Volim tu ženu i ona voli mene. Manje je dana kada se svađamo, a više onih kada nam je jako lijepo. Mi provodimo mnogo vremena zajedno, u tome je stvar- otkrio je Ringo Star.

2) VODE KONSTRUKTIVNE RASPRAVE

Kada dvoje ljudi žive zajedno, nerijetko se razilaze u mišljenjima. Uspješni parovi se svađaju, ali to čine konstruktivno, zbog kojih im veza postaje još jača, nikako slabija. Jedna od tehnika je biranje reči. Istraživanje Univerziteta u Kaliforniji je pokazalo da se parovi koji češće koriste množinu („mi“, „naše“, „nas“) prilikom neslaganja, osećaju manje pod stresom od onih koji ističu sebe u jednini. Ovakva metoda pomaže parovima da se prilikom svađe osjećaju kao da su u istom timu, a ne da stoje jedan protiv drugog.

3) OPRAŠTAJU

Sretni parovi praštaju ili traže oproštaj i potom nastave dalje. Kada u nečemu pogreše, nije ih sramota da to priznaju i da se izvine, a u obrnutoj situaciji, nije im problem da prihavate izvinjenje. Postoji put do praštanja koji svaki par treba da prođe, navodi autorka knjige o psihologiji parova, a na tom putu ima 4 etape: odricanje, suzdržanost, zaboravljanje i opraštanje.

4) POTPUNO SU POSVEĆENI VEZI

Postoje dvije opcije kada ste u vezi, ili ste potpuno posvećeni ili niste. Ne postoji ništa između. Sretni parovi ne obećavaju samo jedno drugom, već se zaista posvete i predaju drugoj polovini. Parovi koji su zajedno već nekoliko decenija smatraju da ono što ih održava jeste to što su bili tu jedno za drugo i u dobru i u zlu.

5) POŠTUJU JEDNO DRUGO

Sretni parovi imaju vezu koja se bazira na poštovanju i empatiji i zanima ih šta se dešava u životu partnera. Stabilni parovi umiju da izdvoje više pozitivnih nego negativnih karakteristika partnera, dok, kao kontrast, parovi pred razvodom rade baš suprotno.

6) UČE I RAZVIJAJU SE ZAJEDNO

Partneri bi trebalo da podržavaju jedno drugo u odlukama, da imaju ista interesovanja, da zajedno uče i mijenjaju se. Ako jedan partner riješi da živi zdravije, i drugi bi trebalo da uradi isto. Ako partner želi da se bavi nekim novim hobijem, druga strana bi trebalo da bude podrška i da se interesuje za to. Kao rezultat, jača se povezanost između partnera i produbljuje ljubav.

7) NIKAD NE PRESTAJU DA IDU NA SASTANKE

Jedan od najbitnijih sastojaka dobrih brakova je održavanje romanse. Jedini način da to postignete je da stalno izdvajate vreme samo za vas dvoje. Recimo. možete jednom nedeljno da izlazite na večeru, da povremeno isplanirate romantični vikend ili da se viđate svaki dan poslije posla u obližnjem kafiću. Nemojte nikad da prestanete da izlazite na ljubavne sastanke.

8) UMIJU DA OBRADUJU JEDNO DRUGO

Morate da znate interesovanja i talente vašeg partnera, njegove želje i snove. Ne morate da čekate važne datume da biste izenadili partnera poklonom, sjetite se ponekad da mu bez povoda poklonite neku sitnicu ili nešto što je spomenuo da mu se sviđa ili mu je jako potrebno. Održavanje partnera sretnim i zadovoljnim kroz male znake pažnje je ključ srećne i duge veze.

9) PRIDRŽAVAJU SE PRAVILA 60/40

Srećni parovi moraju da nauče da budu nesebični, ali i da ocijene do koje mere mogu da očekuju pažnju zauzvrat. Stoga se preporučuje da se pridržavate pravila 60/40, što znači da dajete 60 posto sebe, a uzima 40 i to se odnosi na oboje.

10) IMAJU ISTI SISTEM VREDNOSTI

Vrlo je bitno da imate isti sistem vrednosti. Recimo, ako volite da trošite ili, pak, ako ste jako štedljivi, vaš partner mora da umije da razume to, jer novac umije da bude veliki problem u braku. Takođe, bitno je da imate iste ciljeve u životu i da zalažete za ono u šta oboje vjerujete, kao i da vaspitate djecu na isti način. Izvor: zena.blic.rs

Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *