5 pitanja koje trebate postaviti sebi prije nego što stupite u brak

Htjeli bi da se udate ili oženite, no da li je brak, zaista, prava stvar za vas? Odgovorite na ovih 5 pitanja i saznajte!

Svim  dobro poznati američki stručnjak za veze i brak, dr. Phil savjetuje i navodi nekoliko stvari koje trebate riješiti sami sa sobom i sa svojim partnerom prije nego što se odlučite na brak i zajednički život.

1. Zašto se ženite ili udajete?

Sasvim iskreno ispitajte ispitajte razloge zbog kojih želite uži u bračnu zajednicu. Napišite listu pozitivnih i negativnih, "za i protiv" stvari u vezi sa vašim partnerom  i vaše veze? Ako se na bilo koji način morate "nagovarati" na brak, odustanite od cijele misije. Morate znati da u brak ne ulazite da biste izbjegli nešto ili pobjegli od nečeg u svom životu. Da li ste oduvijek željeli biti u braku? Samo to nije dovoljno dobar razlog. Slušajte svoj instinkt i intuiciju, vaši osjećaji će vam sve reći.

2. Jeste li upoznati sa prošlošću vašeg partnera odnosno partnerice?

Najbolji način da znate budućnost jeste tako što ćete proučiti nečije ponašanje u prošlosti. Učite iz proteklih iskustava, kako svojih, tako i vašeg partnera. Kako se vaš partner ponašao/la u prošlosti? Kako se ponašao prema vama, a kako prema drugima? Šta je vaš partner naučio posmatrajući brak svojih roditelja? Ovo je jako bitno mjesto – djeca uče ono što žive svakodnevno.

3. Planirate li brak ili samo vjenčanje?

Cvijeće, vjenčanica, i svadba sa ogromnom tortom - sve je to jako uzbudljivo, ali brak je mnogo više od jedog dana. Vjenčanje traje jedan dan, dok bi brak trebao biti za čitav život. Ne želite biti samo u braku, želite da to bude sretan brak. Razmislite o sljedećih 50 godina. Potrudite se da jednaku količinu vremena i truda uložite u rad na braku, baš onako koliko to radite za planiranje samog vjenčanja. Potrudite se da sa partnerom napravite neku vrstu neformalnog dogovora o načinu odgoja djece, disciplini, seksu, raspodjeli novca i kućanskih poslova, religiji, karijeri, penziji, porodici s obje strane itd. Ukoliko ne planirate ovakve rasprave ili smatrate da za njima nema potrebe, nećete biti u stanju da vaše živote učinite kompatibilnim.

4. Investirate li više nego što si možete priuštiti da izgubite?

Procijenite vrijednost braka u koji mislite ući. Ukoliko se zbog nekoga morate odreći prijatelja, karijere ili porodice, cijena je previsoka. Ukoliko brak ne uspije, hoćete li emocionalno bankrotirati? Bolje je biti sam i mentalno zdrav, nego u lošoj bračnoj zajednici.

5. Jeste li svjesni svojih potreba i očekivanja?

Ne možete znati da li je neko dobar za vas ako niste svjesni svojih vlastitih potreba. Jasno iskažite svoja trenutna očekivanja i potrebe, a ne onda kad budete u braku. Brak nas ne čini boljim osobama, sve stvari koje su vam smetale u vezi, smetat će vam i u braku, možda u još većoj mjeri. Šta apsolutno niste u stanju da tolerišete, a šta vaš partner? Formula uspješne veze i braka je u izgradnji čvrstog obostranog prijateljstva. Stoga, budite sigurni da ste otvoreno izrazili vaše potrebe i očekivanja prije nego što stavite svoj potpis na vjenčani papir i odlučite se na zajednički život s nekim.

Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *