Čaj za dvoje

Lila je kiša kao iz kabla tog hladnog, jesenjeg predvečerja kada se Veniša našla pred vratima doma Vilardovih. U jednoj ruci je držala omanji kofer, a drugom je krenula odlučno ka zvekiru. Drhtala je od hladnoće i bila je mokra. Ledena kiša je okvasila stare cipele, a ivice suknje su bile natopljene vodom. Pokucala je na masivna vrata zvekirom nekoliko puta. Bila je malaksala, promrzla i gladna od puta. Kočije su je dovezle do donjeg dela puta i nekih kilometar i po morala je da prepešači, držeći iznad glave stari kišobran koji je više propuštao vodu nego što je zaklanjao od kiše. Sada je stajao sklopljen i natopljen vodom naslonjen uz zid. Veniša pogleda stari kišobran pitajući se šta da radi sa njim. Više nije bio za upotrebu.

Vrata su se naglo, uz nekakvo sablasno škripanje, otvorila i Veniša se suočila sa hladnim pogledom starije žene koja je odmerila od glave do pete.

- Šta želite? - pitala je strogim glasom i Veniša pretrnu od tog tona.

Ipak, u sekundi, se pribrala, smogavši snage da uzvrati mirnim držanjem, a potom je pružila toj nepoznatoj, nadmenoj osobi omanji koverat. Žena, očigledno domaćica doma, glavna medju slugama i po svoj prilici neprikoslovena u svemu, uze koverat i izvuče iz njega jedan papir. Čitajući, klimnu glavom par puta, odmeri Venišu od glave do pete i najzad se pomeri u stranu.

- Gospodjica Veniša Barton? Očekivali smo vas... hm, baš ste pokisli. Molim vas, sledite me.

***

Prišao je krevetu. Devojka je spavala ledjima okrenuta ka vratima.Želeo je da vidi njeno lice. Polako se primicao drugom kraju sobe.Spavala je naspram prozora. Iznenadni i česti odsjaji munje su obasjavali njeno lice. Zastao je. Bila je mlada. Jako mlada. Lepa, da vrlo lepa. Duge trepavice su prekrile deo lica ispod očiju, obrazi su bili rumeni od sna, kosa je bila upletena u dugu debelu pletenicu koja se spuštala do grudi. Gornji deo tela je bio otkriven i mogao je da vidi deo njene biste, malo dublji dekolte. Ruku je savila i ispod glave. Mirno je spavala poput deteta, kao Robert.


PRETPLATITE SE
i čitajte odmah!

Već ste član?
Prijavite se ovdje»

Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *