Iva Mili – Naslednica

- Ej, nemoj odmah da se ljutiš, nisam na tebe mislio. Tvoja žena je iz ugledne kuće, ne može se uporediti sa tamo nekom sirotom seljančicom. Ko zna kakva je ta mala, možda je neka ružna, prosta, bez manira i kulture. Takvu bi morao da uzme samo neki očajnik, koga ni jedna druga neće. Odnosno, ko ima tako lošu reputaciju da ni jedan otac ne bi pristao da mu da svoju kćer - reče Barton.
- Parkerovo društvo baš takve lovi. Otmice i prisila, to je njihov metod. Kad devojka bude osramoćena, teško da će odbiti bračnu ponudu svog otimača - opet se ubaci Vilson. Ta tema ga je očigledno zanimala.
- Ali teško da bi neko sa Nevilovim ugledom pristao da uzme neku prostu ženu. Doduše, i to se lako da rešiti. Znaš da se pričalo prošle godine za onu mladu Lorensovu ženu kad je pala niz stepenice i slomila vrat. A on posle toga postao bogati udovac...

- Uh, ti si baš danas pun jezivih primera - nasmeja se Barton. On se nije tako uživljavao u tudje priče. Bio je suviše zaokupljen sobom i svojim zadovoljstvom da bi se bavio drugima. Bilo mu je malo teško što je morao da proda neke akcije ovih dana, to će mu značajno oštetiti budžet, ali nije bilo razloga za preveliku brigu. Navikao je do sada da uživa u neokrnjenom nasledstvu. Možda će ipak morati da malo povede računa o tome. Svoje luksuzne troškove neće moći da smanjuje. Ali možda ne bi bilo loše da se malo zainteresuje za svoje investicije. To je odavno prepustio drugima, da vode računa o njegovom imanju. Za njega je to uvek bila prevelika gnjavaža. Ali možda dolazi vreme da proveri kako to sve ide. Kakva dosada. Možda bi mogao da pita Vilsona da mu pomogne. Vilson je morao da počne da vodi računa o svom imanju kad se oženio. To je od njega očekivao njegov tast, i malo mu se nametao, ali ga je bar nešto i podučio. Možda će on moći da mu se nadje. On o tome nije pojma imao. Pitaće ga kasnije, razmišljao je ležerno.
- A ti? Šta ima novo kod tebe? - upita Vilson. Bilo je krajnje vreme da promene temu, pošto je Sajmon Nevil seo za susedni sto da čita novine. Lako je mogao da čuje njihov razgovor, ako nastave da ga ogovaraju.
- Ništa. Sve je po starom - odvrati Barton naboravši nos.
- Još oko ledi Medison?
- Ma pusti je. Ne znam ni sam šta da radim - ljutnu se Barton, a Vilson se nasmeši. Mora da ga ta dama još uvek odbija, čim se tako mršti. To mu je bilo poznato, i sam je prolazio kroz iste priče dok se nije oženio. Jurili su uglavnom mlade udovice, voljne da prkose strogim društvenim normama. Devojke su im služile samo kao paravan, čisto da imaju sa kim da igraju kad odu na bal, ali su ih inače izbegavali. Znali su kako i one i njihovi roditelji umeju lukavo da ulove u bračne zamke, pa su se dobro čuvali. Vilson se na kraju oženio, ali kad je to sam rešio. Odnosno, kad je procenio da još uvek ima dovoljno porodičnog ugleda da se plasira na tržištu, i dok nije sasvim spiskao nasledstvo svojim bezbrižnim momačkim životom. Osetio je da je i Barton počeo da razmišlja na sličan način. Gubitak na berzi pogodio ga je više nego što je hteo da prizna.
- Ne brini se. Znaš da je to ponekad način da te još više zainteresuje. Znaš da i one ponekad imaju isti cilj kao devojke, da se udaju. - Da znaš da sam i o tome razmišljao. Moraću da se prvo raspitam kako ona stoji finansijski.
- Možda mogu da pomognem. Matori Garner ima razne veze i može da sazna. Znaš da je proietos saznao da je Anita Loson u stvari bez imanja, iako se reklamirala kao naslednica.
- Nije ona glupa. Zato se na kraju i udala za matorog lorda Karlinga. Njemu to nije bilo važno, pošto je i sam dovoljno bogat. Mada ne verujem da mu je bilo prijatno da to sazna posle venčanja.


PRETPLATITE SE
i čitajte odmah!

Već ste član?
Prijavite se ovdje»


naslednica

Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *