Jeste li ljubomorno čudovište?

Šta radite kada vas to malo čudovište, zelenih očiju, zvano ljubomora, ugrize? 🙂 To se dešava i najboljim parovima, bez obzira u kojoj se fazi njihova veza nalazila. Ponekad se čini da nema lijeka ovom fenomenu.

Većina ljudi po svojoj prirodi nisu ljubomorni, ali ljubomora se radja tokom nekog dogadjaja, situacije ili je uzrokovana od strane druge osobe.

Ako ste nesigurni u svom odnosu i jako zavisite od vašeg parnera, onda ste vjerovatno ljubomorni. Kad se ljubomora uvuče u vas, počinjete da špijunirate partnera, brinete se i sumnjate, podastirete dokaze. Sumnja je jaka emocija ovdje.

Ako mislimo da postoji opasnost našoj vezi, možemo osjetiti veoma širok spektar reakcija kao što je pretjerana zavisnost, bijes prema suparniku (suparnici) ili partneru, samokritika pa čak i depresija sa suicidnim mislima. Postoji li način da se pobijede ovi osjećaji i prevazidje ljubomora?

ljubomora

Ovdje je nekoliko načina na koje možete kontrolisati ljubomoru:

1. Otkrijte uzrok ljubomore. Možda mislite da ljubomora uzrokovana seksi izgledom vašeg partnera ili odredjenom osobom na poslu. Ali to nije pravi uzrok. To je samo simptom. Pokušajte razumjeti šta je pravi uzrok na kojem onda možete poraditi i pronaći rješenje.

2. Fokusirajte se na eliminaciji okidača ljubomore. Takodjer trebate prihvatiti da se ljubomora lako može prevazići. Započnite fokusirajući se na neku aktivnosti u kojoj ćete raditi na jednom od glavnih okidača vaše ljubomore i pronaći uzrok.

3. Izgradite svoje samopouzdanje. Većina ljubomornih ispada je uzrokovana kada se partner ne osjeća dovoljno dobrim za svoju drugu polovinu. Osjećaju se neadekvatni i misle da će ih partner ostaviti zbog nekog drugog, samo ako dobiju priliku za to. Dakle, ključna stvar je rad na izgradnji samopouzdanja. Autor: Ljubavni romani

Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *