Kako nam poljubac govori jesmo li jedno za drugo

Naučnici sa Oksforda došli su nedavnom studijom do saznanja da ženama poljubac pomaže u pronalaženju idealnog partnera, jer u toku ljubljenja podsvesno procenjuje ukus i miris muškarca i na taj način utvrđuje da li su kompatibilni.

Istraživanje je pokazalo i da ljubljenje ima važnu ulogu u održavanju veze, a parovi koji se ljube češće imaju kvalitetniji odnos.
Svrha i poreklo ovog ljudskog akta, koji je zastupljen u svim krajevima sveta, svim kulturama i istorijskim epohama, naučnicima, međutim, i dalje nije do kraja jasna.

U ispitivanju čiji je cilj bio da da odgovor na pitanje koja je tajna poljupca, učestvovalo je više od 900 odraslih, od kojih je nešto više od pola u ozbiljnim vezama.

Od svih ispitanika se očekivalo da ocene važnost poljupca u neobaveznim i kratkim ljubavnim susretima i ozbiljnim vezama.

- Postoje tri teorije o tome zašto je poljubac toliko važan u seksualnim vezama. Jedna je da se kroz njega podsvesno procenjuje genetska kompatibilnost. Druga je da podigne uzbuđenje i inicira seks, a treća da služi kao lepak koji održava vezu. Cilj nam je bio da proverimo koja od ovih teorija je najplauzibilnija - kaže istraživač Rafael Vlodarski.

Rezultati studije su pokazali da je poljubac mnogo važniji ženama nego muškarcima. Takođe, ispitanici koji sebe smatraju atraktivnijima i skloniji su neobaveznom seksu, ocenili u ljubljenje važnijim, ali su se pokazali i kao izbirljiviji kad je u pitanju izbor stalnog partnera.

- Rezultati studije sugerišu da u toku poljupca partneri razmenjuju informacije kojih nisu ni svesni. Moguće je da početak istorije ljubljenja leži u potrebi partnera da se približe i više saznaju jedno drugom na jedan socijalno prihvatljiv način, u isto vreme nesvesno procenjujući da li su jedno za drugo - zaključuje Vlodarski.

Izvor: Blic

Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *