Kako oprostiti prevaru

Postoje znaci koji ukazuju na to da se on iskreno kaje i tada mu treba pružiti šansu. No, to je ipak samo vaša odluka. Kako oprostiti prevaru u ve]zi i u kom slučaju?
Dakle, varao vas je. Odjednom sve izgleda drugačije, ne funkcionišete na poslu, ne spavate, preterano jedete ili uopšte nemate apetit. Muči vas pitanje – zbog čega je to uradio?

Onog momenta kada preljubnik pokuša da se opravda, kada vidite da mu je stalo do vas, a ne do one druge, kada vidite da se kaje – sama od sebe nameću se nova pitanja. Šta sad? Oprostiti mu i zaboraviti? Kako? Ako je jednom to uradio, opet će.

Ponos vam ne dozvoljava da pređete preko svega i nastavite vezu kao da se ništa nije desilo. Ako vam je za utehu, niste sami. Istraživanja potvrđuju da 22 odsto muškaraca i 13 odsto žena ima neku “šemu” van stalne veze. Oni koji su srećni u svojim monogamnim vezama danas su retkost.

Dobra vest je da parovi čija se veza zasniva na snažnim osećanjima mogu da prevaziđu prevaru. Štaviše, oni je tako i učvršćuju stavljajući tačku na taj događaj – jednom za svagda. Krizu postepeno rešavaju i postaju jači nego ranije. Naravno, uvek postoje promiskuitetni partneri kojima prevara ne znači ništa, i koji će varati i dalje. Oni se ne menjaju.

Ovih pet znakova pokazuju da “uhvaćen na delu” ne mora da bude hronična bolest varanja, i da za vašu vezu još uvek ima nade:

1. Iskreno se kaje i teško mu je zbog toga što je uradio. Osećate da ono što govori zvuči istinito. Ako prihvati potpunu odgovornost i krivicu, verujte svojim osećanjima.
2. Prekinuo je sve veze sa onom drugom.
3. On je osoba na koju možete da se oslonite, ma kakav problem da imate. Privržen vam je i odan – ponovo.
4. Spreman je da ide u bračno savetovalište ili kod psihologa. U stanju je da se promeni i učini sve da veza opstane.
5. Vodite duge, iskrene razgovore o onome što se desilo, o razlozima koji su doveli do prevare, jer u vezi punoj ljubavi i razumevanja oba partnera snose krivicu. Da li vi ispunjavate očekivanja, da li radite na tome da vaša zajednica uspe ili je shvatate “zdravo za gotovo”? Odnos sa drugom osobom isto je kao i negovanje živog bića – onog momenta kada prestanete da ga “hranite”, odnos zamire. Zato razmislite koliko krivice za prevaru snosite vi.

Ako ste rešili da partneru oprostite prevaru, onda neka zaista bude tako. Tek ako imate čvrste dokaze, a ne samo ako sumnjate da vas ponovo vara, reagujte. Ukoliko opet otkrijete aferu, vreme je da zaštite sebe. Prekinite sa tom osobom, krenite dalje i ne dopustite da vam pokvari sliku o ljubavi.

Ako je partner jednom bio neveran, ne znači da će biti opet. Oprostiti i nastaviti dalje jedna je od opcija. Ako ste prevareni, a mislite da biste vas dvoje ipak uspeli ukoliko svojoj ljubavi date šansu, pružite je. To je vaša odluka. Ali zapamtite, to je rizik koji ste svesno preuzeli i zato ne dozvolite da paranoja i sumnja zavladaju vašim životom. U isto vreme obratite pažnju na njegovo ponašanje, tako ćete znati u kojem pravcu je rešio da nastavi – sa vama ili bez vas.

Izvor: B92

Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *