Koje je, do djavola, boje haljina? :)

Haljina koja je podijelila svijet: Koje boje vidite na slici? Dvobojna haljina podijelila je internet u dva tabora i tako postala izvjesni eksperiment drugačijeg tipa percepcije različitih ljudi.

Fotografiju haljine je prvenstveno na internet postavila jedna blogerka kada je krenula rasprava među njenim prijateljima o tome ko koje boje vidi.

"Ljudi, molim vas pomozite mi! Da li je ova haljina bijelo-zlatna ili plavo-crna? Moji prijatelji i ja ne možemo da se složimo i potpuno smo poludeli", napisala je ona.

Tako se fotografija haljine proširilia po internetu, a ljudi su se grupisali u zlatno-bijeli tim i plavo-crni.

Čak su se i neke poznate ličnosti uključile u ovu raspravu. Među njima su pjevačica Taylor Swift, zatim reality zvijezda Kim Kardashian koja je rekla da ona i njen suprug vide različite boje ove haljine.

Razlog zašto vidimo boje drugačije jeste u tome što naš mozak obrađuju informacije o bojama. Kada nešto vidite, vaše oči šalju informacije mozgu. Svjetlost može da varira od najslabije do najjače pa tako mozak može da obradi informaciju na različite načine u zavisnosti od doba dana i uslova i tako zapravo dobijate različite odgovore kada je boja ove haljine u pitanju.

Kako bismo vas poštedjeli dalje rasprave, haljina je plavo-crna.

(oslobodjenje.ba)

Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *