Kristina

Čovjek na pramcu male obalne lađe obrisao je slanu pjenu s kratkovidnih svijetloplavih očiju. Zbog neobično bijele puti doimao se mlađim od trideset i dvije godine. Šiljasta brada i kratko podšišana kosa bile su mu svijetlozlatne boje a koža na licu i rukama preplanula od boravka na zraku. Međutim, kada je dohvatio ogradu lađe pokazala se podlaktica, mliječnobijela poput djevojačke.

Visinom se nije toliko isticao zbog vrlo širokih ramena i zdepastog tijela. Iz svakog njegovog pokreta izbijala je snaga. Nije to bila iznenadna provala energije kao kod mnogih ljudi. Znao je on, ponekad, kada bi to prilike zahtijevale, i po petnaest sati bez odmora jahati konja za konjem.

Bio je odjeven u zamrljan kaput od bivolje kože i tamne hlače. Na nogama je imao čizme od meke ruske kože, a na glavi šešir od dabrovine. I stotinu tisuća vojnika njegove zemlje bilo je tako odjeveno. Postojala je samo jedna razlika. Oko njegova pojasa bila je privezana izgužvana i pomalo iznošena grimizna vrpca - obilježje kraljevske časti. Čovjek u lađi bio je Gustav Adolf, kralj Švedske, »Il re d'oro« za talijanske plaćenike, »Lav sjevera« za švedske podanike, »Gideon i Elias« za evropske protestante, »Lav ponoći« za katoličke neprijatelje sa sunčanog juga, »Sluga božji« za sebe sama - i jedan od najvećih evropskih junaka za suvremenike i za povijest.

Toga poslijepodneva mjeseca studenog 1626. godine vraćao se s obilaska utvrda posutih uzduž obale i po otocima istočno od kraljevskog grada Stockholma. Nije se obazirao na hladan vjetar koji je puhao ravno iz Rusije najavljujući dolazak studeni. Kao i uvijek kad bi se približavao svojoj voljenoj prijestolnici, razmišljao je o prošlosti i sanjario o budućnosti. Gledan s mora, grad se doimao poput plutajuće tvrđave, s vodama Baltika i ledeno plavim jezerom Malar u podnožju stijena na kojima je bio izgrađen. Prije gotovo četiri stotine godina jedan drugi veliki švedski kralj, Birger Jari, mudro je odabrao to mjesto zato jer je moglo prehranjivati grad a nisu ga mogli osvojiti ni gusari ni suhozemni neprijatelji.


kristinasvedskakraljica

Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *