MUŠKO BLAGO

Muškarci. Većini su žena ta čudna bića koja s njima dijele život na ovom planetu posve nedokučiva. Kakva smislena načela (ako ikakva) vladaju njihovim mislima, odlukama i postupcima? Na kakvoj teoriji počiva njihovo razumu sasvim neshvatljivo ponašanje? Za Jane Goodall, tridesetogodišnju agenticu, čiji je zadatak pribavljati prvorazredne goste za popularni kasnovečernji talk-show, muškarci su oduvijek bili nerješiva zagonetka. A onda je upoznala gotovo savršeno rijedak primjerak muškoga roda: producenta showa, Raya Browna, muškarca koji sve radi kako treba, muškarca kojeg je moguće razumjeti, muškarca s kojim bi vrijedilo živjeti. No na vrhuncu ljubavnog zanosa dolazi grubo otriježnjenje. Jane, odbačena i totalno zbunjena, prepuna samosažaljenja i osjećaja da je nekako sama skrivila prekid veze, pokušat će pronaći unutarnji mir istražujući postoji li razlog za takvo ponašanje muškaraca.

Odlomak:

"Da me netko prije godinu dana upitao što smatram razlogom zbog kojeg muškarac nepovratno ostavi ženu. rekla bih sljedeće:

Nova krava.

Nova krava je kratica od teorije Nove krave što je, pak, kratica od teorije Stara krava - Nova krava a što je, dakako, kratica od tužne, žalosne istine da muškarci bespovratno ostavljaju žene zato što naprosto žele Novu kravu.

Teorija Nove krave nije moja teorija, premda sam je ja preimenovala i dotjerala za vlastite potrebe. Sjeme teorije Nove krave iščeprkano je iz jednog članka o ponašanju mužjaka koji mi je privukao pozornost, djelomice zato što je objavljen u iznimno uglednoj tiskovini a ne u nekoj knjizi petparačke psihologije s naslovom od dvadeset tri riječi, a djelomice, pretpostavljam i zbog trenutka u kojem je objavljen, a koji se dogodio otprilike devet mjeseci nakon što me Ray ostavio bez nekog očitog razloga te neposredno nakon što sam otkrila da je to ‘bez razloga’ cijelo vrijeme imalo ime.

Nova krava.

Teorija Nove krave temeljila se na nekoliko važnih studija opisanih u spomenutom članku o sklonostima muške krave u parenju.

Najprije bi biku podastrijeli kravu.

Oni bi se parili.

Kad bi biku ponovno podveli istu kravu, on je ne bi ni pogledao. On je želio Novu kravu, a ovo je bila Stara krava.

U nekom su mu trenutku ponovno doveli istu onu kravu, samo što su je ovaj put znanstvenici malo prerušili - stavili su joj šešir ili haljinicu.

Ponovno bi se bik odbijao pariti s njom jer je znao da to nije Nova krava, već samo Stara krava odjevenu kao Nova krava.

Naposljetku, shvativši da je bika nemoguće vizualno prevariti, primijenjena je domišljata varka: Stara je krava namazana mirnom Nove krave. Osjetivši miris Nove krave, bik bi ustao i prešao preko štale kako
bi malo bolje promotrio novopridošlu kravu.

Ali, nije on vesla sisao. Ovo nije Nova krava.

Ovo je Stara krava inkognito.

Stara krava u ovčjoj koži.

Govedina odjevena kao teletina."


PRETPLATITE SE
i čitajte odmah!

Već ste član?
Prijavite se ovdje»


Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *