Očajne vojvotkinje

“Ledi Zenobija, obožavam vas!”

Čelo lorda Diblšira orosilo se znojem, a ruke su mu drhtale. “Uzalud sam se borio, ne mogu više da zauzdavam strastvena osećanja; moram vam otkriti, ne, moram vas prosvetliti u vezi sa dubinom svojih osećanja!” Indija se obuzdala da ne uzmakne, ali morala je da uloži napor. Pokušala je primorati sebe da na lice nabaci savršen osmeh, topao ali ne i ohrabrujući. Premda nije bila sigurna da takav osmeh postoji.

Ma šta da uspe nabaciti na lice, biće bolje nego da sasvim neprimereno vrisne: Prokletstvo, ne opet! Markizove ćerke - čak i upokojenih i sasvim verovatno poludelih markiza - ne vrište. Što je prava šteta. Činilo se da osmeh nije urodio plodom, pa je ponudila svoj uobičajeni odgovor:

“Preveliku mi čast ukazujete, lorde Diblšire, ali...”

“Znam”, odgovorio je prilično neočekivano. A zatim se namrštio. “Mislim, ne! Nikakva čast nije za vas suviše velika. Borio sam se protiv svoje razboritosti i razuma i, premda sam svestan da neki smatraju vaš ugled ukaljanim vašom profesijom, ja znam istinu. Istina će pobediti!”

Pa, to je bilo nešto... Ali pre nego što je Indija stigla da prokomentariše istinu (ili nedostatak istine), on se sručio na kolena. “Oženiću se vama, ledi Zenobija Indija Sent Kler”, zaurlao je šireći oči da pokaže da je i sam zatečen ovom izjavom. “Ja, baron Diblšir, oženiću se vama.”

“Molim vas, ustanite”, rekla je odupirući se želji da zaječi.

“Znam da ćete me odbiti iz neizmerne skromnosti. Ali ja sam odlučio, ledi Zenobija. Moja titula - i vaša, razume se - uspeće da prevaziđu zao glas zbog vašeg nesrećnog zanimanja. Od samog početka i često naglašavaću nesreću koja vas je primorala na to. Društvo će nas prihvatiti... prihvatiće vas, zahvaljujući tituli baronice Diblšir.”

Ljutnja poče da joj maršira uz kičmu poput bataljona savršeno odevenih vojnika. Istina, ugled joj je ukaljala činjenica da je odbila da ostane kod kuće i bavi se vezom. Ali, kako je bila ćerka jednog markiza, istina je bila da bi Diblšir trebalo da bude srećan ukoliko mu se ukaže prilika da pleše s njom. Ne da je ona za to marila. Ipak, njena kuma ju je svuda pratila - čak i sad je, verovatno, ledi Adelejd Svift bila dovoljno blizu da čuje ovaj razgovor - i ako ništa drugo, Adelejdino prisustvo garantovalo je da će Indija ostati čista kao suza uprkos njenom nesrećnom zanimanju. Ko bi mogao i pretpostaviti da će bavljenje uređivanjem tuđih života ukaljati njena anđeoska krila?


PRETPLATITE SE
i čitajte odmah!

Već ste član?
Prijavite se ovdje»


Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *