Pepeljuga

Gospoña Kroneck je prezrivo promatrala mladu nepoznatu djevojku, ali je Marija Jung, ne trepnuvši.okom, odolijevala njenom pogledu. Nije se dala smesti. Samo je još čvršće stisla svoje lijepo oblikovane usne.

Nijedna djevojka izmeñu onih koje su se zanimale za zaposlenje nije zahtijevala tako smiješno nisku plaću poput ove. Osim toga, nijedna mi se nije svidjela. Ne preostaje mi, dakle, ništa drugo nego da je zaposlim, iako zapravo ne, bih smjela uzeti u kuću tako lijepu i otmjenu djevojku, razmišljala je goispoña Kroneck. Ali kako iskrenost baš nije bila njena vrlina, te je misli zadržala za sebe. Nije joj, naravno, ni htjela kazati da dosad nijedna kućna pomoćnica nije izdržala u njezinom domu duže od nekoliko tjedana.

Marija Jung to nije mogla pretpostaviti, ali da joj je sve to i bilo poznato, ipak ne bi bila došla na pomisao da odbije ponuñeno mjesto. O njemu je sve ovisilo.
Pristojno reče:

— Trudit ću se da steknem vaše povjerenje. Nećete požaliti ako pokušate sa mnom — izusti jedva čujno. Njeno skromno držanje čudnovato je odudaralo od njene otmjene pojave.

Iako se gospodja Kroneck već u početku razgovora odlučila da zaposli Mariju Jung, oholo joj se obrati:

— Očekujem od vas da ćete se truditi da sve obavite prema mojim zahtjevima. Potrebni su mi samo marljivi ljudi. Prilična je smionost zaposliti nekoga tko dosad nije radio slične poslove.

— Dobrom se voljom sve može naučiti.

— Dosad, dakle, još niste bili zaposleni?

— Ne, tek što sam odrasla, majka se teško razboljela, pa sam ja morala zaradjivati za život.

Tu i tamo pomagala sam u kućanstvu kod raznih obitelji, no uglavnom sam podučavala njihovu djecu. Prihvaćala sam raznovrsne; poslove da zaradim koji novčić, a da pri tom ne izbivam predugo izvan kuće. Nisam smjela bolesnu majku dugo ostavljati samu. Na taj sam način štošta naučila i nadam se da ćete biti zadovoljni sa mnom.

— Tko mi jamči da već nakon kratkog vremena nećete napustiti ovo namještenje?

— Ne morate se bojati. Bit ću presretna ako se kod vas smjestim, jer znam da neću tako lako naći ovako dobro namještenje.
***

Nijedna djevojka izmedju onih koje su se zanimale za zaposlenje nije zahtijevala tako smiješno nisku plaću poput ove. Osim toga, nijedna mi se nije svidjela. Ne preostaje mi, dakle, ništa drugo nego da je zaposlim, iako zapravo ne, bih smjela uzeti u kuću tako lijepu i
otmjenu djevojku, razmišljala je goispoña Kroneck. Ali kako iskrenost baš nije bila njena vrlina, te je misli zadržala za sebe. Nije joj, naravno, ni htjela kazati da dosad nijedna kućna pomoćnica nije izdržala u njezinom domu duže od nekoliko tjedana.PRETPLATITE SE
i čitajte odmah!

Već ste član?
Prijavite se ovdje»

pepeljuga

Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *