Što se događa našem tijelu kada volimo?

Zbog ljubavi su skladane mnoge pjesme, pisane mnoge knjige, vođene mnoge bitke i počinjeni mnogi zločini. Ništa od toga se ne događa bez razloga. Ljubav doista utječe na tijelo, osoba se drugačije osjeća. Znanstvenici su pronašli neke od odgovora na određena ponašanja u ljubavi. Naime, postoje određene tvari koje se pojačano luče za vrijeme zaljubljenosti i ljubavi. Te tvari objašnjavaju neka tipična ponašanja zaljubljenih i parova u dugogodišnjim vezama.

Dopamin

Dopamin je kemijska tvar koja služi kao neurotransmiter, a pojačano se proizvodi kada je tijelo zadovoljno. Također dopamin se pojačano izlučuje kod ovisnosti i kod ljubavi. Naime, kada se zaljubite oslobađa se dopamin, zbog čega se osoba osjeća ushićeno i energično. Pojačano lučenje dopamina može biti prisutno uvijek, kako na početku veze, tako i nakon nekoliko godina provedenih u vezi. Dopamin je prirodni stimulans, on daje osjećaj ekstaze, pomaže kod usredotočenosti na pojedinu radnju i motivira. Kada osjećate veliku razinu uzbuđenja znači da se dopamin pojačano luči. On je također povezan i s blagim osjećajem straha i tjeskobe. Dopamin je povezan sa svim ovisnostima kao što su ovisnosti o kokainu, alkoholu, heroinu ili nikotinu.

Oksitocin

Izmjenjivanje poljubaca i dodira potiče lučenje oksitocina, zbog čega parovi osjećaju bliskost i povezanost. Razina oksitocina raste kod trudnica i majki jer se javlja osjećaj povezanosti s bebom. Zahvaljujući oksitocinu, osjećamo bliskost i povezanost. Oksitocin je zaslužan za sposobnost održavanja zdravih međuljudskih odnosa i zdrave psihološke povezanosti s drugi ljudima. Oslobađa se za vrijeme orgazma i poroda. Oksitocin potiče lučenje vazopresina, hormona koji je povezan sa stvaranjem dugoročnih i monogamnih odnosa. Znanstvenici tvrde da oksitocin i vazopresin ometaju lučenje dopamina i norepinefrina, zbog čega dolazi do smanjenja strasti u dugim vezama.

Estrogen i testosteron

Estrogen je ženski spolni hormon, ali je prisutan kod oba spola. Niska razina je povezana s depresijom i čestim promjenama raspoloženja. Tijekom ovulacije žene imaju veći seksualni nagon, a njihovi partneri pokazuju veću želju za seksom, više pozornosti, ali i ljubomore. Iako se za testosteron misli da je to samo muški hormon, nalazi se i kod žena. Testosteron uzrokuje osjećaj strasti i regulira seksualni nagon kod oba spola. Muškarci, naravno, imaju višu razinu testosterona, a nalazi se čak i u slini. Tesosteron je ono što nam daje libido i seksualni nagon. Niska razina testosterona može uzrokovati smanjen libido kod oba spola.

Norepinefrin

Zamuckivanje je uzrokovano lučenjem norepinefrina, neurotransmitera koji potiče lučenje adrenalina, hormona stresa zbog kojega se povećava razina otkucaja srca, a može uzrokovati osjećaj topline, ali i zbunjenosti kada vas određena osoba primijeti. Visoka razina norepinefrina uzrokuje smanjenje apetita i osjećaj sreće. Zbog toga imamo manju potrebu za hranom dok smo zaljubljeni. Norepinefrin uzrokuje proširenje zjenica, pojačano usmjeravanje pažnje i povećanje snage srca. Također sudjeluje u regulaciji sna i raspoloženja, zbog čega nam se može dogoditi da nemamo potrebu za snom dok smo zaljubljeni.

Feniltilamin

Često se naziva molekulom ljubavi. On djeluje kao posrednik između norepinefrina i dopamina. Privlačnost uzrokuje pojačanu proizvodnju feniltilamina, zbog čega dolazi do povećanja fizičke i emocionalne energije. Nalazi se u čokoladi, stoga nije čudno zašto čokolada uzrokuje poboljšanje raspoloženja. Kada se kombiniraju feniltilamin, dopamin i norepinefrin dolazi do stvaranja osjećaja prave ljubavi. Partneri se tada osjećaju euforično i energično.

Endorfin

Endorfin je hormon sreće. To je prirodni lijek protiv bolova koji također igra ključnu ulogu u dugotrajnim vezama. Endorfin potiče stvaranje osjećaja dobrobiti i sigurnosti. Endorfin se također otpušta tijekom seksa, naročito tijekom orgazma. Često se naziva i prirodnim opijatom, zbog čega dolazi do takozvane zaluđenosti za partnerom. Konzumiranje droge izaziva otpuštanje endorfina i stvaranje osjećaja sreće. Endorfin je ono što nas potiče da se iznova vraćamo ljubavi. Zbog njega nas ljubav usrećuje. Pomoću njih tijelo na neki način samo sebe nagrađuje. Luči se za vrijeme smijeha, seksa, vježbanja i zaljubljivanja. Endorfin nas čini sretnima, energičnima i daje osjećaj snage i živosti.
(centar-zdravlja.net)

Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *