Sumrak Saga

Knjiga prva: SUMRAK

Radnja je vezana za dva glavna lika, Izabelu Svon i Edvarda Kalena.
Mlada Izabela je primorana da se preseli u oblačni Fork, poznat kao najkišovitiji kraj Amerike, kod svog oca.
Vrlo teško se uklapa u novu sredinu, nenaviknuta na društvo, pažnju poklanja jedino neobično lepom Edvardu – dečku neuravnoteženog raspoloženja, o čijoj porodici kruže zaista zastašujuće priče.
Uskoro i sama biva u prilici da otkrije istinske razloge malograđenskih nagvaždanja, kao i da upozna pravu, demonsku prirodu Edvarda Kalena.
"Sumrak" je prvenac u serijalu o Izabeli i Edvardu, ljubavnom paru koji dovodi u vezu smrtnost i besmrtnost.

Knjiga druga: MLAD MESEC

Kako to inače u životu biva, jedno zlo ili dobro, kako ga ko doživljava, ne može samo da prođe – neophodna je ravnoteža.
Nakon neizmernog ljubavnog bola koji doživljava, Bela otkriva tu drugu, paralelnu stranu medalje ušuškanog Forksa.
Prijateljstvo sa Džejkobom Blekom, drugarom iz detinjstva, koji pripada drevnom indijanskom plemenu Kvilita, otkriva joj još jednu brižljivo čuvanu tajnu. Ni Kviliti nisu tek još jedno pleme ukrašeno živopisnim nošnjama i dramatičnim totemima. Naprotiv, njihova tajna je, poput one vampirske, prikrivena svetlošću noći u seni Mladog meseca.

Knjiga treća: POMRAČENJE

Samo naizgled obična devojka Bela Svon rastrgnuta je između osećanja prema dvojici najdražih muškaraca, nepomirljivih prirodnih neprijatelja i ne zna kako da spoji ne samo njih dvojicu, već i dva dela sebe.
Još gore od toga, Bela je ponovo u životnoj opasnosti: njen stari osvetnički nastrojeni neprijatelj opet joj je za petama, a vremenom otkriva da su čak i misteriozna ubistva koja se dešavaju u obližnjem Sijetlu tesno povezana s njom.
I Edvardov vampirski klan i Džejkobov čopor čine sve što mogu da je zaštite, no usred svih napetih zbivanja najzad postaje jasno da Bela ne može da zadrži uz sebe i Edvarda i Džejkoba, i zato je primorana da bira...

Knjiga četvrta: PRASKOZORJE

Četvrti deo "Sumrak" tetralogije, roman "Praskozorje", američke spisateljice Stefani Majer, završni je deo čudesne priče o večnoj ljubavi mlade devojke Bele i fascinantnog, večito mladog vampira Edvarda.
Dvoje zaljubljenih je završilo srednju školu i odlučilo da se venča.
Međutim, dešava se nešto sasvim neočekivano.
Knjiga je podeljena u tri celine.
Prva, koju pripoveda Bela, počinje venčanjem, i opisuje njihov medeni mesec.
Druga, čiji je narator Džejkob, vukodlak koji je Belin bliski prijatelj, opisuje njenu rizičnu i nadasve čudnovatu trudnoću, i rađanje deteta koje je pola ljudsko biće, pola vampir.
Krajem ovog dela, pošto se njegova draga našla u životnoj opasnosti tokom porođaja, Edvard je pretvara u vampira.
Treća celina je ponovo ispripovedana iz Beline perspektive, te tu pratimo njeno navikavanje na život vampira, ali i zabrinjavajuću reakciju okoline na njeno dete.
Veoma stari motiv čije je poreklo u verovanjima mnogih naroda, Stefani Majer je ponovo aktivirala u ovom svom delu, uobličavajući ga na sasvim nov i originalan način, bitno menjajući, zapravo, predstave o vampiru kao demonskom biću. Upravo taj obrt zasigurno je jedan od razloga velike popularnosti ovog dela.
Zato ne čudi što broj ljubitelja ove knjige širom sveta svakim danom sve više raste, a njihova posvećenost prerasla je danas u pravi fenomen.


PRETPLATITE SE
i čitajte odmah!

Već ste član?
Prijavite se ovdje»

Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *