Uhodite li vi to njegovu bivšu?

Ako ste potvrdno kimnuli glavom, znajte da vam praćenje njezinih statusa ili pregledavanje njezinih fotki na fejsu neće pomoći da sačuvate svoju vezu! Naprotiv!

Ovo je idealna situacija: dečko vam je dao kratki izvještaj o svojoj posljednjoj dosadnoj, osrednjoj i nimalo prijetećoj djevojci koja se odselila na drugi kontinent, kamo je sa sobom ponijela i svu svoju emocionalnu prtljagu. A vi je lijepo možete zaboraviti i nastaviti život uz svog divnog dragog.

A sad, povratak u stvarnost: vrag vam nije dao mira pa ste je malo proguglali ili škicnuli na njezin FB profil i prije nego što ste rekli keks, pretvorili ste se u agenticu CIA-e i doznali gomilu detalja o bivšoj curi svoga dečka. Iako bismo to najradije napravili, nećemo jauknuti i pitati: “Pa što vam je, pobogu, to trebalo?!”, nego ćemo vam radije reći: “Dobro došli u klub!” Naime, u nedavnoj Cosmovoj web anketi 75% čitateljica otkrilo nam je da je guglalo njegovu bivšu i tražilo je na društvenim mrežama, pa čak i uspoređivalo svoje fotke s njezinima.

uhodite li to njegovu bivsuPotpuna opsesija

Marina, 27-godišnja kozmetičarka, jedna je od njih. “Vidjela sam njezin post na zidu svog dečka i tada sam počela. Pregledala sam sve njezine fotke, pa tako vidjela i one iz razdoblja kad su ona i moj sadašnji dečko hodali. E, to vam je kao šaka u želudac, pogotovo zato što je ona ljepša nego što sam je zamišljala.”

Kao i mnogo toga, špijuniranje bivše nekako se od “virnut ću samo jednom” brzo pretvori u redovitu naviku. “To mi je postala svojevrsna opsesija, gotovo sam svaki dan provjeravala njezin fejs, analizirala što radi i onda me počela progoniti i sumnja da to isto radi i moj dečko. A onda sam u našim svađama počela spominjati nju, a on je skužio da sam gledala njezin profil”, priča Marina.

 “Na kraju sam donijela odluku: nikad više. Nikad više na njezin fejs. Znala sam da je to što radim potpuno nerazumno i čim je više nisam špijunirala, prestala mi se motati po glavi.” Marinin potez nije nimalo čudan, smatra stručnjakinja za veze Anj Kohli: “Cijeli se život uspoređujemo s drugim ljudima i sasvim je razumljivo da želimo biti broj 1 kad se uspoređujemo s bivšim ljubavnim partnericama svoga dečka. Međutim, time ništa ne dobivamo, samo se mučimo.”

Korak u nesigurnost

A kad malo razmislite, zašto bi vas to uopće mučilo. Zapitajte se sljedeće: zašto moj dečko ne bi prije mene izlazio sa seksi pametnom curom? Pa on ima dobar ukus, što dokazuje i to što je poslije nje izabrao vas. “Ako tražite potvrdu svoje vrijednosti uspoređujući se s drugim osobama, samo ćete steći nesigurnost. Trebate se prisjetiti da vas je dečko izabrao zbog vaših jedinstvenih kvaliteta”, kaže A. Kohli.

 No čak se i ne morate sami uplesti u uspoređivanje s bivšom – to mogu učiniti i njegovi roditelji ili prijatelji, ali i tada vrijedi isti savjet: ne smijete trošiti vrijeme fiksirajući se na njegovu bivšu. Ako, recimo, njegovi frendovi nekad spomenu kako je ona bila super ili ako vam čak dečko da do znanja da je cijeni, to ne smijete shvatiti kao neku vrstu kritike vama. No što ako je, recimo, vaš muškarac počeo živjeti s njom nakon šest mjeseci veze, a s vama nije spreman ni nakon godinu dana?

“Odgovori se ne kriju samo u prošlosti i zato ih prestanite ondje tražiti. Svaka je veza posebna i priča za sebe. Svaki par nailazi na svoje prepreke i rješava ih na svoj način. Ponekad je dugoročno dobro da se stvari odvijaju sporije”, kaže Annie Lionnet, autorica priručnika “Brilliant Relationship”. Svi ponekad sumnjamo u svoju vezu, ali bilo bi najbolje da spoznamo i upoznamo vlastitu nesigurnost.

“Ponekad mislimo da nam veza nije dobra iako je pravi problem negdje u našoj osobnoj prošlosti. Ako se počnete opsesivno ponašati, a to inače nije u vašoj prirodi, možda imate problema s povjerenjem”, kaže A. Lionnet. “Recite svom dečku da se osjećate ranjivo i zamolite ga da vam omogući da se ponovno osjećate dobro kao prije. Vidjet ćete, jedva će čekati pomoći vam.”

(izvor: cosmopolitan.hr)

Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *