Uspon

Kada postaneš majka, tvoj život više ne pripada tebi. U tom ti trenutku više nije važno kakva ti je kosa i jesi li našminkana, već je li ta malena osoba koju si donijela na život gladna, bolesna ili nesretna. Lako je izgubiti sebe u svakodnevnim potrebama svoga djeteta.

Sedam je ujutro. Stojim ispred zgrade u kojoj je James radio proteklih pet godina. Kiša lije kao iz kabla, zrak miriše na ozon i vlažno lišće. Rory mi je i dalje na prvom mjestu. Ima nečeg predivnog u nesebičnosti, u suočavanju s vlastitim strahovima kako bi pomogao voljenoj osobi. Ali pitam se, je li to jedini razlog zašto sam ovdje?

Već sam i prije sumnjala na Jamesa i Hallie. Kada nekoga toliko dobro poznaješ, kao ja Jamesa, primjećuješ male promjene u raspoloženju i navikama. Počeo se češće tuširati, ostajao je duže na poslu, nudio se da obavlja razne kućanske poslove. Znala sam da me vara, ali nisam znala s kim, sve dok me Roryn predstojnik nije nazvao 4. prosinca 2008. i rekao mi da je Hallie mrtva, a Rory negdje pobjegla. Ušla sam u predvorje Jamesove zgrade, koja se nalazi blizu sudnice. Mišićavi recepcionar više je nalikovao tjelesnom čuvaru. Pristojno me zamolio da se upišem u knjigu posjetitelja. Postala sam nervozna čim sam ušla u dizalo, kao kada mi se James nasmiješio na našem prvom zajedničkom predavanju na fakultetu u Oregonu. Slušao je kolegij o književnim klasicima jer je morao, a ja sam upijala svaku profesorovu riječ o Proustu i Dostojevskom. Kako me samo ometao tijekom predavanja, taj tamnokosi dječak predivna osmijeha. Bio je tako elokventan.

Godinu prije završio je srednju školu, što znači da sam bila godinu starija od njega kada smo se upoznali. Primao je stipendiju, ali mi nije htio reći koji smjer studira, dok nisam sama slučajno otkrila na našem trećem spoju. Pili smo kolu, jeli masne hamburgere i razgovarali o deindustrijalizaciji Amerike. James je ustrajao da je dobro što Amerika prelazi na uslužne djelatnosti, dok sam se ja zalagala za održanje manufakture. Pretpostavila sam da studira pravo i da će postati vrhunski odvjetnik.


PRETPLATITE SE
i čitajte odmah!

Već ste član?
Prijavite se ovdje»


Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *