Nije baš uvijek on kriv

Vaše prigovaranje govori najviše o vama

Ako vam nikad nitko i ništa nije dovoljno dobro, možda je vrijeme da preispitate sebe. Prigovarate li svakodnevno svom partneru i osjećate li se kao pokvarena ploča dok vas on pokušava ignorirati? Ako je vaš odgovor pozitivan, znači da on ne radi stvari na način kako ih vi radite ili vas ne sluša.

No, nije samo problem u njemu. Za sve je potrebno dvoje, a druga strana ste vi. Vaše prigovaranje možda više govori o vama nego o njemu. Na tri primjera ćemo vam pokazati što stoji iza vašeg grintanja i ponuditi vam rješenje za zdraviju i bolju komunikaciju.

Kritizirajuće prigovaranje

Suprug se vraća s posla. Nakon napornog dana u kojem ste se brinuli o djeci, pospremanju, kuhanju i izveli psa u šetnju - vaše obaveze su i službeno završile. On će preuzeti brigu oko kupanja djece. Udobno ste se smjestili u fotelju i krenuli čitati knjigu kad iz kupaonice začujete zvukove. Očito ima problema da ih smjesti u kadu, ali nije tražio vašu pomoć. Međutim, sa svojim moćima 'supermame' smjesta se dižete i odlazite riješiti situaciju.

Povišenim tonom govorite kako znate što treba učiniti, a on vam objašnjava kako je sve pod kontrolom i da će sam s djecom riješiti situaciju.

Vi biste trebali učiniti sljedeće. Unatoč činjenici da vi najviše vremena provodite s djecom i najbolje ste upućeni u njihove potrebe, ona s ocem također imaju poseban odnos bez da se vi uvijek miješate. Dakle, što je najbolje da učinite? Apsolutno ništa. To će shvatiti i vaš suprug, ali i djeca. Ukoliko vas nije zamolio za intervenciju, ostanite čitati knjigu na kauču.

Neprijateljsko prigovaranje

Nakon dana kojeg ste proveli izvršavajući svakodnevne obaveze i pisanja zadaća s djecom, borbom s njihom izljevima bijesa i svađama napokon je došlo vrijeme da ih okupate i smjestite u krevet kako biste malo odahnuli. Usred toga vaš muž dolazi ranije s posla. S ulaznih vrata vas veselo pozdravlja, a vi odmah pomislite kako je 'gospodinu veselom' najbolje da odmah preuzme obaveze u kojima vas je zatekao.

Izlazite iz kupaonice, voda vam se s ruku cijedi po podu, dolazite do njega i dreknete kako smjesta trebate njegovu pomoć.

Zbunjeno vas pogleda, kaže u redu te pita možete li pričekati samo da se preodjene. Kažete: 'Dobro!' i bijesno se vraćate u kupaonicu.

Nakon što se presvukao dolazi vam pomoći, ali vi ste djecu već sredili i brišete ih ručnikom. Sarkastično vam se obraća kako vam je sad doista neophodna njegova pomoć kada ste već sve završili te ljutito odlazi.

Odlična komunikacija, nema što! Dakle, zašto ste upravo izrigali vatru na vašeg supruga? Zato što vam je svega dosta i imate previše posla. Imate li pravo na takve osjećaje. Naravno da imate. Međutim, važno je kako se nosite s tim osjećajima.

Budimo iskreni, vaš siroti muž nije imao pojma da je upravo uletio u minsko polje i vrlo vjerojatno je imao dobre namjere. Vi niste mogli suzdržati osjećaje koji su se nakupili tijekom dana i on je postao vaša vreća za udaranje.

Drugi način da se nosite s ovom situacijom uopće nije težak. Budući da znate da ste pred kraj dana jednostavno na rubu, sve što trebate reći suprugu je: 'Kad dođeš doma ranije, možemo li se dogovoriti da, nakon što se presvučeš, preuzmeš što god da ja u tom trenutku radila djecom?' Najvjerojatnije će pristati i problem će biti riješen.

Tjeskobno prigovaranje

Recimo da ste u periodu kada imate više obaveza nego obično. Osjećate se tjeskobno i iznimno neorganizirano. Jedan od prioriteta na vašoj listi je pospremanje i čišćenje garaže.

Definitivno trebate pomoć supruga i odlučili ste odrediti dan kada ćete se primiti tog posla. Navečer kažete suprugu kako ćete se sutra oboje primiti tog posla i on se složi. Isti razgovor se ponavlja već sedmu noć. Osmu večer on pukne i kaže kako vam je već sedam puta rekao da će pomoći i da mu nije jasno što još želite od njega. Predlaže da, ukoliko to doista želite učiniti, ozbiljno o tome porazgovarate i primite se posla.

Tada ćete najvjerojatnije pomisliti kako ste trebali prestati neprestano postavljati jedno te isto pitanje. I bit ćete u pravu. Preispitajte se zašto ga stalno ispitujete. S obzirom koliko posla imate, vrlo je vjerojatno priželjkujete da on 'uleti' i spasi vas od cijelog tog planiranja. No, budući da vam ne može čitati misli i nije njegov posao da vas spasi od nečeg što ionako vama predstavlja prioritet, rješenje je jednostavno: odredite datum.

Da, jednostavno je, odaberite datum i taj dan vi i on stanite ispred vrata od garaže i odredite odakle ćete početi. Tako ćete riješiti problem stalnog prigovaranja i napadanja.

Nitko ne voli prigovarati, čak niti ako je to jedini način da dođete do cilja i dobijete ono što vam treba. Osjetite li da klizite u 'teritorij prigovaranja' napravite korak natrag i zapitajte se zbog čega u stvari prigovarate? Pritom primijenite jednu od ovih, svakako boljih, strategija.Izvor : Magazin.hr S.P. /yourtango.com

Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *