Vjenčani kum

“I tako, kao što sam rekao, vratimo se mi u njezin stan, i situacija polako stiže do točke Clasha... ”
“Točke Clasha?”
“Ma da, znaš ono, 'should I stay or should I go' a dotad su nam teme bile sve ono o čemu se obično priča na prvom izlasku - posao, obitelj, bivše veze. ”
“Bivše veze ? Nadam se da si joj dao skraćenu verziju. ”
“I tako se nekako povede razgovor o braku i nevjeri, pa mi ona počne pričati o tom jednom tipu kojeg je upoznala na studiju. Znaš već takve: Casanova s faksa, zgodan, duhovit, pravi mamac za žene, izlazio je s većinom cura na svojoj godini. ”
“Pomalo sličan tebi, znači. ”
“Goni se. Uglavnom, svi se iznenade kad se odmah nakon diplome taj tip oženi najdosadnijom curom s njihovog smjera, odseli se u predgrađe, počne živjeti totalno po prosjeku od dva cijela četiri djeteta. Međutim, nađe si posao posrednika za nekretnine u Londonu, što mu daje savršeni izgovor da se dokasna zadržava u gradu dok žena ostaje doma i čuva djecu. ”
“Zasad te pratim. ”
“Nikad se nije prestao družiti s ostalim prijateljicama s faksa - koje su mu uglavnom bile bivše, naravno. Počne se nalaziti s jednom po jednom u gradu, na ručku ili piću predvečer, i iskoristi tu priliku da im otvori dušu uz obrok životne, počne pričati kako mu je brak prava robija, kako mu se cijeli život pretvorio u posao i kako je sva tjelesna strana stvari gotovo sasvim nestala. A njima se uglavnom počnu rositi oči prije nego što su popile prvu čašu Chardonnaya. ”
“Pizda jedna lukava!”
“Upravo tako. I onda, kada dode vrijeme da se krene, on kaže curi da samo mora svratiti do jedne kuće odmah iza ugla da je procijeni - pet minuta, ništa više - ima ključeve kod sebe, pa bi li ona skoknula s njim da je vidi? A koja žena može odbiti priliku da pronjuška po kući nekog potpunog neznanca? I tako, dok si rekao keks, njih dvoje šetaju po praznom stanu, on se pravi da nešto zapisuje i cijelo vrijeme jadikuje nad stanjem svoga braka. ”
“Sto, sve nešto kao: ‘Primaća soba okrenuta prema jugu, ostavio bih je samo da nemamo djece?”
“Tako nekako. I daje joj do znanja kako mu je krivo što on i dotična nisu bili bliži na faksu, dok ona stalno sažalno komentira u stilu ‘baš mi te je žao'.
Uglavnom, zadnja soba do koje dođu je, naravno, spavaća... ”
“I?”
“I što misliš? Ona mu na licu mjesta pruži ponudu koju on objeručke prihvati!”
“I što si joj rekao kad ti je to ispričala ?”
“Rekao sam ono što je željela čuti, jasno: ‘Koji gad!’”
Petak je popodne, sunce sja, a nas trojica sjedimo u našem omiljenom lokalu u Chelseaju, Baru Rosa, uz grickalice i ono španjolsko pivo u boci s dvostruko višom cijenom i dvostruko slabijim okusom od običnog svijetlog. Nick se cijeli dan ne uspijeva koncentrirati na poslu, a meni nikad ne treba izgovor da ranije privedem radni dan kraju, tako da smo zatvorili ured i, pod izgovorom da smo mu mi najbitniji klijenti, izvukli Marka iz njegove uštogljene knjigovodstvene tvrtke. Kao što je običaj, vodimo razgovor o curi s kojom sam prošli vikend izašao.
“Nego što”, složi se Mark i nesvjesno si dotakne vjenčani prsten. “Koji gad!”
“Koji sretni gad, hoćeš reći”, zavidno će Nick. Što se njega tiče, svatko tko dobije više nego što mu po pravdi pripada, zaslužio je njegovo ljubomorno divljenje.
“Najbolje od oba svijeta, ako se mene pita”, nastavi on. “Zar se ne slažeš, Adam?”
Nick, koji na sebi ima “dizajnersku” majicu s uzorkom koji bi vjerojatno mogao izazvati epileptički napadaj, kima u iščekivanju, nespretno nasadivši svoje žgoljavo tijelo na barsku stolicu. Ispod kratke tamne kose, sve na Nickovu licu je prenaglašeno, kao da mu se crte lica nadmeću za prednost: velike čupave obrve, usta koja se malo previše šire oko glave i nos koji ne pokazuje sasvim u istom smjeru kao sve ostalo.
Mark, pobornik visokih sniženja prije negoli visoke mode, jedva se smjestio na stolicu sa suprotne strane, jer su mu očinstvo i poslovni život proširili i odgovornost i struk. Katkad izgleda kao čovjek koji vodi unaprijed izgubljenu bitku: sivkastosmeđa, vojnički kratka kosa povlači mu se sve više od čela iz godine u godinu, a nekada markantno lice sad mu je okruglije, dopunjeno podbratkom.


PRETPLATITE SE
i čitajte odmah!

Već ste član?
Prijavite se ovdje»

Ljubavni roman vjenčani kum

Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *