Simbolika vjenčanog prstena

Sam prsten simbolizuje večnu ljubav i vezu, a nosi se na prstenjaku koji je direktno povezan sa srcem

Istraživanja su pokazala da se najviše vjeridbi desi upravo oko praznika. To može da nam posvjedoči i veliki broj jeridbi poznatih u poslednje vreme. Ukoliko ste vi ti srećnici, evo malo podsjećanja na to šta je simbolika vjereničkog prstenja.

Vjenčano prstenje je kroz istoriju, ali i danas važan simbol večne ljubavi i veze, zavjet onoga što je plemenito u nama. Davno se simbolima davalo više značaja nego danas. Oblik samog prstena, zatvoreni krug, simbolizovao je integritet, vječnost, harmoniju, ponovno rođenje i svemir.

Vjerovalo se u magične moći prstena, da sve uroke prsten zatvori u zatvoreni krug i štiti onog ko ga nosi od svih nesreća i negativnih stvari.

U egipatskim hijeroglifima krug simbolizuje vječnost. Kada bi žena primila prsten, ona bi tada pripadala onom muškarcu koji joj je dao prsten.

Koliko god vjerovanja u mističnost, magiju i snagu simbolike blede, još uvijek se u svim religijama pridaje velika važnost moći vjenčanog prstena. U hrišćanstvu, sveštenik prilikom vjenčanja blagosilja vjenčano prstenje koje će štiti brak i vezu.

Venčani prsten nosi se na prstenjaku. Gde god tražili simboliku prstenjaka naići ćete na simbol ljubavi, odanosti, predanosti i vernosti. U davna vremena prstenjakom su se uzimali biljni lekovi jer se verovalo da će tako efekt leka biti učinkovitiji.

Drago kamenje daje još veći značaj prstenu, a i samo ima svoju simboliku. Vjerovalo se da je prstenjak direktno povezan sa srcem. I u davnoj astrologiji postoji slično vjerovanje da je prstenjak povezan posebnim živcem sa srcem i bio je simbol ljubavi i vernosti. Vjenčani prsteni najčešće su od zlata kako bi simbolizovali nešto plemenito, dragocjeno i trajno i time dali veći značaj simbolu samog prstena.

vjeridbaDijamant je najčešći ukras na vjenčanom prstenju. Simbolizuje brak i vezu kao nešto dragoceno, čvrsto i rijetko. Pored svoje simbolike je najtvrđi i najizdržljiviji od ostalih dragih kamenja na vjenčanom prstenju. Ako se pravilno brinete o njemu, može da traje vječno.

Plava boja simbolizuje duhovnost i čistoću. Plavi dragi kamen može da bude popularni safir, plavi turmalin, iolit ili plavi spinel.

Rubin označava vatru. Simbolizuje srce i strast za životom. Takođe, postoji jeftinije drago kamenje koje simbolizuje istu stvar: crveni spinel, crveni turmalin ili crveni granat.

Zeleno drago kamenje kao što je emerald, zeleni turmalin i zeleni granat simbolizira vjernost i neprekidnost.

Biser je bio simbol ljubavi i vjenčanja davno pre svih drugih dragih kamenja.

Kakav god prsten da izaberete, on ima istu simboliku. I ta simbolika vjenčanog prstena nikada ne sme da se zaboravi. Nosićemo ga ne samo kao tradiciju, nego i u čast onoga što je u nama vječno, onoga što će ostati u nama i kada sve drugo prođe. Izvor: kurir

Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *