Žudnja

- Veoma je malo vjerojatno da je lady od Desirea1 još uvijek djevica - rekao je Thurston od Landryja. - No uvjeren sam da ćeš, s obzirom na okolnosti, moći zanemariti taj aspekt situacije.
Gareth je ravnodušno promatrao svojeg oca. Njegova reakcija na vijest da se njegova buduća supruga već obeščastila s drugim muškarcem bila je doslovce neprimjetna, tek lagano stezanje prstiju oko pehara vina.
Kao nezakoniti sin koji se mačem morao probijati u životu, stekao je godine iskustva za skrivanje emocija. Zapravo je postao tako vješt u tome da je većina ljudi smatrala da uopće nema nikakvih osjećaja.
- Kažete da je nasljednica? - Gareth se silom usredotočio na najvažniji element situacije.
- Vlasnica je imanja?
-Da.
- U tom slučaju, spreman sam oženiti je. - Gareth je prikrio svoje golemo zadovoljstvo.
Njegov je otac u pravu. Ukoliko dama ne nosi dijete drugog muškarca, Gareth je bio
voljan zanemariti pitanje njezine časti, ili izostanak iste, u cilju stjecanja vlastitog imanja.
Vlastitog imanja. Riječi su treperile obećanjem.
Mjesto kamo će pripadati; mjesto gdje neće biti samo nezakoniti sin čija se nazočnost mora tolerirati; mjesto gdje će mu prirediti dobrodošlicu i trebati ga ne samo zbog činjenice da ga njegovo vješto baratanje mačem čini privremeno korisnim. Želio je živjeti ondje gdje ima pravo sjediti ispred vlastitog ognjišta:
Gareth je imao trideset jednu godinu i znao je da možda više nikad neće dobiti takvu priliku. Odavno je naučio da treba zgrabiti svaku šansu koju mu sudbina nanese na put Ta mu je filozofija u prošlosti dobro poslužila.
- Ona je sad jedina gospodarica otočića Desire. - Thurston je pijuckao vino iz fino izrađenog srebrnog pehara i zamišljeno zurio u vatru. - Njezin otac, sir Humphrey, više je volio putovanja i intelektualna istraživanja nego obrađivanje zemlje. Nažalost, do mene je stigla vijest da je umro prije nekoliko mjeseci dok je putovao Španjolskom. Ubili su ga razbojnici.


PRETPLATITE SE
i čitajte odmah!

Već ste član?
Prijavite se ovdje»


zudnja

Podijelite s prijateljima!

    Leave a Reply

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *